15 Jul, 2014
Sociaal
1799 Bezoekers
Een kort lontje
Jawel, er zijn korte lontjes, die, zo snel als zij vuur vatten, gelijk de bom doen barsten! Waar komt het korte lontje vandaan, waarom zo snel in paniek en waarom zo snel op je teentjes getrapt?
Hij is zomaar boos
Waarom is hij zomaar boos? Wat is het, dat hij als een kruitvat, ineens ontploft? Heeft het een reden? Of is dit een karaktereigenschap? Mensen met een kort lontje, hebben een moeilijk leven, omdat ze helemaal niet met zichzelf kunnen omgaan, kunnen ze al helemaal niet met anderen omgaan. Zij weten nooit of iets aardig, humoristisch of kritisch tegen hen wordt gebezigd. Soms zien ze alles negatief en worden dan direct boos of verdrietig, zoeken steun bij anderen en stoken het vuurtje op. Wanneer anderen er nog eens wat kolen bovenop gooien, dan is het bijna zeker, dat de bom ontploft.
Achtergrond
De achtergrond van de persoon met het korte lontje, is vaak niet zo fraai. Hij is vaak gefrustreerd, misschien door zijn jeugd, misschien door het leven, door ziekte, pesterijen, kortom er kan van alles zijn waardoor er een soort van stress situatie is ontstaan, waardoor er een soort van achterdocht is ontstaan, die blijvend is en die een persoon tot het uiterste kan drijven, waardoor hij ontploft, waardoor hij snel op zijn teentjes is getrapt en waardoor hij een grap, gelijk opvat als een aanval op zichzelf. De achtergrond speelt een belangrijke rol, maar het zegt ook iets over degene met het korte lontje. Deze heeft nooit meer het vertrouwen van anderen durven of kunnen opbouwen. Hij is altijd achterdochtig gebleven en heeft nooit iets gedaan aan het probleem, leren omgaan met tegenslagen! Tegenslagen, daar hebben we allemaal mee te maken in het leven, niet gemakkelijk, maar je moet ermee omgaan, of je het nu leuk vind of niet. Sommige mensen kunnen niet, keer op keer, tegenslagen verwerken en raken depressief. Logisch natuurlijk, maar het is wel de bedoeling om uit die depressie te gaan klimmen, je wordt ook vaak opgemerkt als die mopperaar of die onstabiele man of vrouw, niemand durft eigenlijk nog iets tegen je te zeggen, bang omdat je het wel weer eens verkeerd op kunt vatten. Mensen met een kort lontje raken vaker geïsoleerd, door hun gedrag en achterdocht.

Het gevoel van onbegrip
Iemand, met een kort lontje, begrijpt anderen vaak niet, doet er ook geen moeite voor, maar heeft al snel een oordeel geveld, waardoor de ontploffing al heeft plaatsgevonden, voordat er ook maar echt ergens over gesproken is. Ze zien altijd alles, als een aanval op hen en kunnen niet relativeren, het is al gebeurd, voordat er ook maar één woord is uitgesproken, vaak zijn er dan al meerdere mensen bij betrokken geraakt, die of kolen op het vuur hebben gegooid, of denken, dat het beter is om afstand te nemen. Herkenning in dit geval, zal bijna niemand hebben, niemand zal erkennen, dat hij een kort lontje heeft, vanwege achterdocht of een verleden, die er als aanleiding toe is. Vaak wordt het afgedaan met een karaktertrek, maar ook hier kan wat aan gedaan worden. Je kunt jezelf tot kalmte manen, weglopen, wanneer er een conflict dreigt te ontstaan, of even niet reageren, nadenken en dan pas je reactie geven. Niet direct bij anderen aankloppen, maar eerst bij jezelf te rade gaan. Bedenk, dat je niet geïsoleerd hoeft te leven, je kunt er je best voor doen om meer begrip te kunnen opbrengen voor anderen, zodat zij dat ook bij jou doen. Je zult je op den duur steeds zekerder gaan voelen en minder vaak ontploffen. Desnoods, vraag je hulp, ga je naar een huisarts en bespreek je je probleem.

Steeds vaker
Het komt echter steeds vaker voor, mensen met een kort lontje. Waar het door komt? Misschien de werkdruk, de lasten op hun schouders, irritatie over het niet meer aankunnen van geldproblemen, waardoor het hoofd steeds voller is met allerlei andere dingen, waar geen plaats meer is voor sociaal met elkaar omgaan. Alcohol en drugs kunnen de zaak nog eens erger maken, want het euforische gevoel van de werking van alcohol en drugs, verdwijnt weer na de uitwerking en dan komt de tegenslag nog harder aan. Het is een probleem, die we steeds vaker in onze samenleving zullen tegenkomen.
Dit verhaal is in de hij vorm geschreven, maar kan evengoed in de zij vorm worden gegoten.
Bron: http://artikelsite.info/Samenleving/Sociaal/4102-Een-kort-lontje.html
Reactie