Het komt wel goed
25 Jan, 2014 Psychologie 1453 Bezoekers
Het is alles en eigenlijk ook nietszeggend “Het komt wel goed”. Wat niet wegneemt dat er een kern van waarheid in verscholen ligt. Veel mensen die door een vervelende periode gaan, krijgen er mee te maken. De omgeving probeert gerust te stellen/ te troosten met deze woorden en hoewel het in veruit de meeste gevallen ook wel goed komt, heeft degene voor wie de woorden zijn er in het begin meestal niets aan.
We spreken uit dat iets wel weer goed komt en de meeste mensen veren na een bepaalde periode ook weer op en dan komt het gevoel naar boven dat het inderdaad goed gekomen is. Maar in hoeverre zeggen mensen bewust “het komt wel goed” en ervaren we het ook zo? Niet of nauwelijks, is eigenlijk de praktijk.
Troosten
Als iemand door een zware periode gaat, kan je een arm om iemand heen slaan, iemand proberen te vertroetelen of uitspreken dat het echt allemaal wel weer goed komt. Je wilt iets doen en dan zoek je datgene uit wat het beste in de buurt komt van waar jij je goed bij voelt. Soms is het ook een combinatie van.
Wat is “het komt wel goed” eigenlijk?
Als je de diepte in gaat en probeert uit te leggen wat je ermee wilt zeggen, dan komt het er vaak op neer dat je nu weliswaar door een moeilijke periode gaat, maar er enig moment licht verschijnt in die tunnel en je op het licht af kunt gaan om je vervolgens te realiseren dat je plots uit de tunnel bent. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar voor veruit de meeste mensen geldt dit wel.
In jezelf kijken
Dit heeft te maken met de flexibiliteit van de mens en hoe de mens in staat is om te schuiven met de perceptie van geluk. Je moet tot de essentie rond jezelf komen, om te begrijpen dat bijvoorbeeld een nieuwe auto even leuk is, je even een prettig of gelukzalig gevoel geeft … maar het binnen enkele dagen een gewoon gebruiksvoorwerp is. Of je komt er achter dat je uitgestippelde carrièrepad niet ingevuld gaat worden. In nagenoeg alle gevallen opent zich een nieuwe deur waar die andere gesloten is.
Enkele concrete voorbeelden
· Een beroerde financiële situatie die plots is ontstaan (bijvoorbeeld door ontslag), kan je even uit het veld slaan. Je kunt je op dat moment niet meer veroorloven wat eerder nog geen probleem was. Omdat de meeste mensen voor zekerheid gaan en dat inkomen een baken is, kan er paniek uitbreken. Je kunt op zo’n moment snel het overzicht en de controle verliezen. Maar probeer even afstand te nemen, te overzien hoe alles er voor staat rustig te blijven ademen.
· Een ziekte kan je heel onverwacht overvallen. Je denkt je leven uitgestippeld te hebben en dan blijkt alles misschien wel in duigen te vallen. Relativeren is op zo’n moment wel het beste, maar of het haalbaar is, is een tweede. Je kunt zomaar een diep gat ingezogen worden. Zet een duidelijk punt waar je nu staat, kijk wat je mogelijkheden zijn (en helaas kan daar ook een slechte bij horen) en stap in het pad om de beste uitweg te vinden.
Voor beide voorbeelden geldt dat je ze vaak niet alleen kunt en dat hoeft ook niet. Misschien is die degene die zegt “het komt wel goed” wel de man of vrouw die je helpt in je proces. Zolang hij of zij maar in staat is te relativeren, dan kom je al een heel eind. Weet je meteen hoe bewust zijn of haar uitspraak geweest is.
Woorden
Woorden die je kunnen helpen zijn er in eerste instantie meestal niet. Tegen iemand in een dergelijke situatie zeggen dat het goed komt, komt meestal nauwelijks aan. En toch is het goed dit wel te doen. Veelvuldig uitspreken en bijvoorbeeld combineren met de arm om iemand heen. Het gaat om een gevoel te creëren bij een persoon wat als een warme deken voelt, dat kan voldoende afzet zijn om naar boven te zwemmen. Bij dit proces horen verschillende zaken en dat ligt bij iedereen net even anders.
Voelen
Het is belangrijk dat je, waar je ook doorheen gaat, altijd voor ogen blijft houden dat als je echt naar jezelf luistert, je dichter bij jezelf komt. Weet wat jij van binnen voelt, wie je bent en waar je voor staat. Daarmee sta je zelf sterker als je de troostende woorden toegesproken krijgt, maar ben je ook in staat die troostende woorden met verve uit te spreken naar iemand die het nodig heeft.
Bron: http://artikelsite.info/Samenleving/Psychologie/527-Het-komt-wel-goed.html
Reactie