Muziekinstrumenten
5 Jul, 2013 Muziekinstrumenten 1060 Bezoekers
Door klanken voor te brengen die we noten noemen, kunnen muziekinstrumenten muziek maken en zo ons leven verrijken. Wereldwijd zijn er massa's verschillende instrumenten. De meeste daarvan kunnen, afhankelijk van de klank die ze voortbrengen, in vier hoofdfamilies worden gegroepeerd: percussie, blazers (zowel koper- als houtblazers), strijkers en klavierinstrumenten. Tot de komst van elektronische muziek behoorden zowat alle instrumenten tot die vier categorieën.
Percussie
Percussie of slagwerk wordt bespeeld door erop te slaan of ermee te schudden. Het aantal percussie-instrumenten is enorm en varieert van trommels tot ratels of de triangel. Sommige, bijvoorbeeld de xylofoon, kunnen gestemd worden om verschillende noten te produceren; andere beklemtonen een ritme.
Koperblazers
Koperen instrumenten zijn lange buizen met een mondstuk. Ze zijn gewonden om ze makkelijker handelbaar te maken. De meeste hebben ventielen die, wanneer ingedrukt, één of meer buizen openen en zo telkens verschillende noten produceren met een luide, jubelende klank.
Hoe werken ze?
Koperblazers blazen met gesloten lippen in het mondstuk van hun instrument. Door de spanning van de lippen te veranderen spelen ze verschillende noten en dankzij de ventielen kunnen ze een volledige toonladder produceren.
Door een ventiel in te drukken gaan er zijbuizen open en zo wordt de buis langer.
Trommels
Trommels vind je overal. Ze spelen vooral een belangrijke rol in traditionele Afrikaanse muziek, met haar ingewikkelde en opzwepende ritmes.
Houten percussie-instrumenten
Het korte, droge geluid van houten percussie, typisch voor Zuid-Amerikaanse dansmuziek, bekom je met claves, castagnetten, maraca's en woodblocks.
Gongs en klokken
Metalen slaginstrumenten produceren lange, aanhoudende klanken. Ze variëren van scherpe cimbalen tot het verfijnde geluid van gongs en klokken zoals Indonesische gamelans laten horen.
Eerste koperblazers
De eerste koperinstrumenten waren gemaakt van schelpen en dierenhoorns. Tijdens de Renaissance deden de schuiftrombone, de kornet (een houten trompet) en de serpent (een baskornet) hun intrede. Behalve de schuiftrombone verdwenen die instrumenten in de 18de eeuw, maar nu zijn ze weer in ere hersteld.
Houtblazers
Elk houtblaasinstrument (dwarsfluit, doedelzak, blokfluit, klarinet, saxofoon, hobo, fagot) is eigenlijk een holle buis met een aantal gaten en kleppen. Door in de buis te blazen gaat de uitgeblazen lucht in die buis vibreren. Zo ontstaat er een klank. De muzikant gebruikt de kleppen of gaten om de buis waar de lucht door moet korter of langer te maken en zo de hoogte van de klank te veranderen. De sheng is een soort mondorgel dat in China al bijna 3000 jaar bespeeld wordt.
Hoe werken ze?
Door over een flessenhals te blazen krijg je een noot. Op die manier worden de panfluit en de dwarsfluit bespeeld. Sommige houtblazers, bijvoorbeeld de klarinet en de hobo, hebben een mondstuk met een riet. Dat vibreert wanneer de speler erop blaast en de buis van het instrument verandert de klank.
Houtblazers
Vroeger bestonden alle houtblaasinstrumenten uit hout, maar nu zijn ze vaak uit metaal of plastic gemaakt. De klanken van oude houtblaasinstrumenten zijn o.a. de luide schalmei, de brommende kromhoorn en de lage noten van de racket.
Sjofar
De sjofar is een instrument dat uit een ramshoorn is gemaakt. Hij produceert langgerekte, huilende klanken. Hij wordt bespeeld bij belangrijke openbare en religieuze joodse gelegenheden zoals Jom Kippoer, de Grote Verzoendag.
Klassieke muziek
Op het eind van de 18de eeuw reageerden componisten tegen de ingewikkelde stijl van de barokmuziek en ontwikkelden ze een eenvoudigere stijl. Die wordt klassieke muziek genoemd, ook al wordt de term klassieke muziek wel vaker gebruikt.
Patronage
In die periode wierpen rijke edelen zich vaak op als beschermheren van componisten. Prins Paul Esterhazy stelde Haydn aan als muziekdirecteur in zijn paleis in Hongarije. Daar schreef de componist veel van zijn werken.
In de klassieke tijd was de symfonie de belangrijkste vorm van orkestmuziek.
Symfonie
Een symfonie is een werk dat meestal uit vier bewegingen bestaat. Elke beweging heeft een eigen karakter en de muziek verandert ook binnen een beweging van toonaard en roept zo een andere sfeer op.
Romantische muziek
Deze dramatische muziekstijl dook op in de 19de eeuw. Hoewel componisten de klassieke vormen zoals de symfonie en de sonate bleven gebruiken, was de sfeer van romantische muziek toch intenser, emotioneler en persoonlijker. Componisten schreven ook programmamuziek, muziek die taferelen en verhalen beschrijft, en maakten gebruik van nieuwe instrumenten.
Romantische muziek was vooral een zaak van Duitse en Oostenrijkse componisten. Maar hun ideeën botsten wel eens met die van andere componisten die hun eigen nationaal gevoel wilden uiten. Nationalistische componisten zoals de Noor Edvard Grieg (1843-1907) gebruikten volksmuziek in hun werk. Zo wilden ze muziek creëren die de natuur van hun eigen land beschreef.
De wals
Deze romantische dans maakte pas furore in de 19de eeuw. Toen hij zijn intrede deed, veroorzaakte de wals een schandaal omdat de dansers zo dicht tegen elkaar stonden.
Franz Liszt
In de romantische periode waren pianorecitals een populaire vorm van ontspanning. De Hongaarse componist en pianist Franz Liszt (1811-1886) werd bijna als een superster aanbeden voor zijn fantastische recitals van zijn eigen muziek, bijvoorbeeld de Hongaarse rapsodieën. Liszt was een briljant en vernieuwend componist. Hij ontwikkelde het symfonisch gedicht.
Veel muziek van het einde van de 20ste eeuw, vooral voor elektronische instrumenten, kan niet op de traditionele manier opgeschreven worden. Sommige componisten hebben een vorrn van grafische notatie ontwikkeld om die nieuwe klanken weer te geven.
Bron: http://artikelsite.info/Muziek-Tv-en-Films/Muziekinstrumenten/302-Muziekinstrumenten.html
Reactie